Metode de transport in Danemarca

O tara frumoasa ca Danemarca trebuie strabatuta in lung si-n lat, pentru a-i intelege frumusetea si misterul.

Ca sa faci asta, ai la indemana toate metodele posibile, insa e bine sa ai grija ce si cum alegi, ca sa iesi cat mai bine la capitolul calitate/ pret.

Din Romania in Danemarca

Poate ai curaj sa faci un road trip, dar mai bine iei avionul si inchiriezi acolo o masina. Iar cu avionul, sa nu crezi ca scapi ieftin. Cursele de linie sunt in jur de 400 – 450 euro dus/ intors sau chiar mai mult, evident. Dar … iti spun un secret: exista low cost la Malmo!

Adica: pandesti o oferta speciala pentru Malmo si de acolo ai la dispozitie autobuze care te duc la Gara Centrala din Copenhaga. Un bilet de autobuz costa aproximativ 15 euro/ adult daca faci rezervare online + 3 euro daca platesti pe loc, direct soferului.
Cursele autobuzelor sunt corelate cu orele de sosire ale avioanelor, inclusiv ale celor low cost care vin din Romania. Parca ar fi mai bine sa iti faci rezervare online, pentru ca desi Malmo este un aeroport mic, autobuzele sunt cam pline si au prioritate cei cu rezervare. Plus ca eviti plata in DKK sau in euro convertiti la un curs nesigur.

Partea cea mai frumoasa a acestei combinatii este (pe langa economia de bani) traversarea podului Ă–resund, ce leaga Suedia de Danemarca. Parcurgi 8 km deasupra marii pentru ca apoi sa mai parcurgi 4 printr-un tunel subacvatic. Aceasta minune inginereasca a fost inaugurata oficial in anul 2000 si ofera o experienta deosebita celor ce o traverseaza.

Prin oras, cu bicicleta

In Copenhaga exista aproximativ 6 milioane de biciclete, dintre care 1 mie sunt puse la dispozitia turistilor, gratuit.
Regulile de circulatie ii favorizeaza pe biciclisti, de aceea tot mai multi localnici aleg acest mijloc de transport si contribuie astfel la pastrarea titlului de “cea mai ecologica tara din Europa”.

Evident, te poti baza pe mijloacele de transport in comun, care circula conform orarelor stabilite, fara prea multe secunde de intarziere. Ai grija insa la tarife si calculeaza bine traseele, ca sa nu te pierzi. Nici taxiurile nu sunt o varianta rea, nu te vor usca de bani, asa cum te astepti.

Masini inchiriate si benzinarii cu auteservire

Pentru independenta totala, inchiriaza o masina online si nu-ti mai ramane decat sa te duci la centru sa o ridici. Lasi actele de identitate, numarul cardului ca si garantie, iei cheia si pleci. La intoarcere, predai cheia si iei actele. Masina nu este verificata, ca sa se noteze ca ai lasat-o in buna regula.

Ramane in parcare si daca ulterior se descopera stricaciuni, ti se retrag tie de pe card. Ei nu isi fac probleme ca altcineva ar putea strica ceva fara sa recunoasca, asa ca… chiar daca ti-e greu, va trebui sa ai incredere in ei. Tarifele sunt rezonabile, depind bineinteles de modelul masinii si de numarul de kilometri pe care ii parcurgi. Noi am tinut un Duster pentru o saptamana si ne-am incadrat intr-o suta de euro.

Fiecare masina este dotata cu un “ceas” pe care il asezi manual sa indice ora la care ai ajuns. In parcarile gratuite poti lasa masina timp de 15 minute, apoi trebuie sa o muti sau vei plati amenda. Restul parcarilor sunt cu plata si … se cam aduna ceva (1 – 3 euro/ ora). Partea buna este ca ai la dispozitie autostrazi pentru care nu platesti taxe.

O intamplare funny am patit-o la o benzinarie cu autoservire, unde toate indicatiile erau in daneza asa ca nu am reusit sa ne dumerim. Fiind femei la volan, am vazut ca nu s-a resetat pompa atunci cand am ridicat furtunul asa ca am ajuns la concluzia ca trebuie sa introducem cardul in POS-ul pe care il aveam la dispozitie. De asemenea, nu ne-am dat seama ca este suficient sa il introduci o singura data. Asa ca dupa ce am alimentat, l-am mai introdus o data, ca sa ne asiguram ca platim. Asa ca … am lasat bani in avans pentru urmatorul client si pe extrasul de cont am gasit retrase doua sume. Din fericire, cea de a doua, care era mai mare, a fost returnata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *