Skagen, un secret ascuns in Danemarca

Stiu sa tin secrete, dar pe unele le dezvalui celor in care am incredere. Si am incredere ca cei care se vor indragosti de acest orasel vor sti sa ii pastreze frumusetea in suflet, asa cum am facut si eu.

Skagen este un oras pescaresc, situat in cel mai Nordic punct al Danemarcei, la 108 km de Aalborg. Cu Dusterul nostru inchiriat, am ajuns acolo foarte repede, folosind reteaua de autostrazi si trecand prin cateva orasele care arata mai frumos ca in reviste.

Principalul motiv pentru care am vrut neaparat sa vizitam Skagen este faptul ca in cel mai nordic punct al sau se afla incredibilul loc in care poti vedea cum Marea Nordului se intalneste cu Marea Baltica, formand un spectacol unic. Doua culori diferite se intalnesc dar nu se intrepatrund, fiind despartite de o linie alba de valuri ce se cionesc permanent atat in larg, cat si la mal.. Iar plaja pe care te plimbi pentru a ajunge exact in acest loc este de un alb impecabil si are un nisip fin cum nu ai mai vazut vreodata.

In plus, despre aceasta comoara ascunsa iti pot spune ca este un loc al perfectiunii… Casute mici si cochete, stradute impecabil de curate, un aer limpede si o atmosfera linistita; toate acestea par rupte dintr-o alta realitate, pe care putini dintre noi au privilegiul de a o cunoaste.

Probabil asa se explica de ce Skagen a devenit un oras preferat de artisti, in special de pictori, care au inceput sa se stabileasca aici la sfarsitul secolului XIX. In afara de pictorii atrasi de lumina apusului care se pare ca este unica, mai multe bresle de manufacturieri au ales sa se stabileasca aici pentru a-si construi mici ateliere mestesugaresti. Pe langa aceasta latura boema, care isi face prezenta la tot pasul, Skagen beneficiaza si de puterea industiei pescaresti, fiind un important oras-port care asigura necesarul de peste in nordul tarii.

Acestea fiind zise, iti recomand sa vizitezi Skagen macar pentru o zi, desi eu l-as alege pentru o vacanta intreaga sau chiar pentru restul vietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *