Doar 5 pasi pentru a obtine viza SUA. Simplu si usor.

Pentru a trai dream-ul – pardon – visul american, trebuie sa treci prima proba de foc si sa obtii viza. Acea poza din pasaport care iti permite accesul pentru diferite perioade de timp pe teritoriul Statelor Unite. Il permite, dar atentie, nu il si garanteaza! A doua etapa este interviul, pentru care te pregatesti separat.

PASUL1

Totul incepe cu fotografia tip viza SUA. Trebuie sa o ai pregatita, pentru ca este prima pe care o vei uploada in timpul completarii formularului online. Cam toate centrele foto pot face o astfel de fotografie, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie recenta (maxim 6 luni), color dar cu fundal alb, fata expusa complet, fara ochelari sau alte elemente care sa acopere diferite parti ale fetei.

Detalii tehnice: 600×600 pixeli, format .jpg, maxim 240KB. Pastreaz-o pe un stick si cere si cateva exemplare tiparite (5×5 cm). Poti face aceste fotografii si la sediul Ambasadei, insa iti vei pierde randul si vei avea mai mult de asteptat.

PASUL 2
Pregateste-ti toate actele, ia-ti cateva ore libere si incepe sa completezi: https://ceac.state.gov/genniv/. Cel mai probabil vei dori sa aplici pentru viza B1/B2, adica viza turistica sau de business. Imediat ce ti se afiseaza condul aplicatiei tale, copiaza-l si salveaza-l cu grija undeva. In caz ca nu poti completa totul pana la capat, vei avea nevoie de el ca sa revii.

Intrebarile sunt destul de lejere, ti se cer datele din buletin si pasaport (care ar fi bine sa fie valabil cat mai multa vreme), adresa, numele parintilor, ale copiilor, date despre fostele mariaje … si datele fostului/fostei sot/sotie. In afara de acestea, vei mai fi intrebat despre scolile pe care le-ai absolvit, bunuri avute in posesie, cunostinte sau membri ai familiei pe care ii ai in State.
Mitul conform caruia trebuie sa ai biletul de avion cumparat sau sa enumeri tarile in care ai calatorit, nu mai este de actualitate.

Daca mergi in vizita la cineva, este bine sa ai cat mai multe informatii despre persoana respectiva – numele complet si adresa sunt obligatorii de trecut in formular. Daca vrei sa mergi doar in vacanta, se spune in formular ca este suficient sa dai adresa hotelului la care vei sta. Deci poti face o rezervare pe care sa o anulezi gratuit in caz ca nu iei viza.

La final, dupa ce termini de completat toate informatiile, salveaza si printeaza pagina de confirmare. 

PASUL 3
Fa-ti cont pe site-ul https://cgifederal.secure.force.com/updatedata, unde vei introduce cateva date si vei obtine formularul in baza caruia poti plati taxa de 160$ (contravaloarea in lei) la BRD. Dupa ce platesti taxa, a doua zi aceasta devine valida si trebuie sa revii pe acest site pentru a introduce codul de pe chitanta. Apoi te poti programa la data si ora care iti sunt convenabile.

In functie de perioada, poti gasi liber a doua zi sau peste doua saptamani. Ar fi inutil sa suni la telefon si tine cont ca ora stabilita nu este ora la care vei avea si interviul. Trebuie sa ajungi cu cel putin jumatate de ora mai devreme si … nu se stie cat timp va dura toata procedura.

PASUL 4
Pregateste-ti un dosar beton care sa contina: pasaport valabil (eventual pasapoarte mai vechi, cu vize pe alte destinatii), pagina de confirmare, chitanta de la banca, poza, adeverinta salariat, documente legate de deplasare (daca mergi in interes de serviciu sau ai facut o rezervare la hotel), alte documente care sa justifice faptul ca ai legaturi stabile in Romania (acte de proprietate, extrase bancare).

PASUL 5
Daca totul merge bine, vei lasa pasaportul la Ambasada si vei pleca linistit la treburile tale. Vei primi pasaportul la adresa pe care ai indicat-o intr-unul din pasii anteriori, prin curier. Sau il poti ridica de la sediul firmei de curierat 🙂

*Aceste informatii difera de la o situatie la alta si pot suferi modificari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *