Ghid de supravietuire pentru calatoria cu metroul la New York

Ai zice ca m-a plimbat tata cu roaba prin subsol ca pe Bula si n-am vazut metrou in viata mea. Ce-i drept, stau in Drumul Taberei, deci nu sunt obisnuita cu astfel de modernisme. Insa metroul din New York, ca si cel din Londra, are ceva special si merita sa-i acordam o atentie deosebita.

Cand vezi harta metroului, s-ar putea sa intri in panica. Foarte multe linii, intortocheate, fiecare cu restrictiile ei – unele linii sunt express, altele sunt in stil “personal”, cu opriri in fiecare statie. Unele circula non-stop, 7 zile din 7, altele circula numai in anumite intervale orare sau in anumite zile. Noaptea au program special, circula cu viteza redusa din cauza lucrarilor, asteapta-te sa faci de doua ori mai mult timp pentru acelasi segment de drum.

new-york-metro-map

Pentru a te descurca usor ai nevoie de 2 harti: una a metroului si una a strazilor. Cu ajutorul lor identifici care sunt liniile de care ai nevoie si stii de la ce statii te poti urca.

E bine sa ai abonament, pe 7 zile, cu 30$. Asa te plimbi nelimitat, cat si pe unde vrei tu. O statie nu are doar doua linii, ca la noi… cate una pentru fiecare sens. Nici vorba… Vei gasi statii cu cate 10 cai de acces, 3 niveluri si cel putin 5 directii de mers. Uneori, daca gresesti sensul de mers, este necesar sa iesi la suprafata si sa cauti intrarea pentru celalalt sens.

La un moment dat am nimerit intr-o statie cu 3 niveluri suprapuse. Trenul a venit de undeva de sus, asa se vedea in tunel. Am vrut sa ma gandesc la cati metri ma aflam sub pamant, dar m-a speriat gandul. Al doilea lucru care m-a speriat a fost ca acea statie a fost construita acum aproximativ 100 de ani…

In vagoane ai sa vezi diferite placute care fac educatie civica: “metroul nu este baie, ca sa iti faci toaleta” – adica sa te piepteni, “barele sunt pentru a te tine de ele, nu pentru a-ti demonstra talentele” – adica sa dansezi la bara, “scaunele nu sunt canapeaua ta de acasa” – adica nu te tolani pe toata banca, ocupa doar un loc. Evident, toate aceste reguli erau incalcate; doar dansatul la bara nu l-am prins.

In schimb, sunt unele statii care ofera  internet gratuit. Altele sunt atat de vechi si de frumoase incat seamana cu muzee. O statie de prin sudul insulei chiar are zimti de metal care ies din peron de fiecare data cand soseste trenul pentru a reduce distanta dintre vagon si peron. Unele statii sunt uriase, cu lifturi intre 3 niveluri, altele sunt micute si finute, cu mozaic pe pereti.

Garniturile de tren sunt cam vechiute, mai ales pe liniile care ajung in Bronx. Unele au panouri cu traseele, altele nu. Este posibil sa mai ratezi cate o statie din acest motiv, dar… pana la urma esti in vacanta si ai timp sa te intorci. Calatorii sunt diferiti si ei, in functie de zonele prin care calatoresti. Este insa clar ca doar o anumita patura sociala circula cu metroul. Insa totul pare pasnic, nu am avut motive sa ne speriem vreodata, nici macar noaptea pe la 1.

Cu alte cuvinte, mersul cu metroul in New York este o experienta pe care iti recomand sa o ai si sa te bucuri de ea, nu sa te sperii :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *