7 lucruri despre New York – true and false

Un lucru e sigur: stii multe despre New York, dar realitatea te va surprinde cu siguranta.

 • Claustrofobia – pica zgarie-norii pe tine si nu vezi niciodata cerul – FALSE
  Nu mi s-au parut chiar asa de inalte cladirile, m-a durut gatul in primele zile si probabil era sa cad in cateva canale, dar cerul l-am vazut mereu, chiar daca in primele zile era inorat. Norii se vedeau, insa varfurile zgarie-norilor nu, ce-i drept 🙂
 • Nu ai sa recunosti cladirile – FALSE 
  Stiam de Rockefeller Center, de Chrysler Building si de Empire State Building dar nu puteam spune ca stiam exact cum arata si mai ales, ma gandeam ca nu am sa le recunosc. Rezulta ca, din filme, din poze, din acea imagine subliminala pe care stiu americanii sa o construiasca, le-am recunoscut de cum le-am vazut.
 • Iti ia o saptamana sa te descurci cu metroul – FALSE
  Metroul New Yorkez
  nu este asa greu de descifrat precum am auzit. Cumperi o harta si urmaresti apoi liniile colorate. Ai nevoie de o alta harta, ca sa identifici corespondenta dintre statii si strazi. Iti ia ceva mai mult timp, dar este “doable”. Distantele sunt intr-adevar mari, cum am auzit, insa pentru zone mai restranse de explorare, poti merge si pe jos. Sau, daca chiar vrei sa te dai New Yorkez, iei un taxi pentru proverbialele “two blocks” pe care niciun localnic care se respecta nu le parcurge pe jos.
 • In Central Park sunt dealuri si nu te poti plimba cu bicicleta pentru ca obosesti – MAYBE
  Este atat de mare ca te pierzi! Si tot asa… Da, am fi vrut sa stam o zi intreaga in parc, la ce auzisem despre el…voiam sa il descoperim ca atare. Cand am ajuns acolo, era intr-adevar frumos…dar…ramane totusi un parc si cam atat. Din cate am vazut, nu pare a fi un mega parc pe care sa il vizitezi de mai multe ori pana ii dai de cap.
  Interesant insa ca are ore de deschidere si de inchidere, nu se fumeaza pe nicaieri si daca te duci insotit de mai mult de 20 de persoane ai nevoie de autorizatie.
   
 • Care New York? Doar Manhattan! – TRUE
  In “Sex and the City”, pentru cei ce stiu serialul pe dinafara, se spune la un moment dat: “Remember that feeling that if you leave Manhattan you fall off the edge of the world?”. Am crezut ca Manhattan este un mit. Este adevarat ca toata lumea considera ca daca nu locuiesti in Manhattan nu existi? Da!
 • Chiar daca vrei, nu poti vizita decat ManhattanTRUE
  Poti vizita alte cartiere doar daca umbli cu GPS-ul in mana si ai tupeu. Pentru cartierele Brooklyn si Queens nu exista harti iar in Harlem si in Bronx ti se recomanda foarte serios sa nu pui piciorul. Chiar si politia recomanda acest lucru.
 • Exista totusi viata si in afara Manhattan-ului si e chiar frumoasaTRUE
  In Queens, daca vrei sa vezi cum convietuiesc 17 nationalitati cu toate magazinele specifice, vei descoperi printre altele si o zona de lux, cu case superbe, care valoreaza in jur de un milion de dolari bucata. Poti sa juri ca nu esti in New York, dar ce sa vezi… tot acolo esti :).

Acestea fiind spuse, am cautat timp de cateva saptamani raspunsul la intrebarea “Cum a fost la New York?”. Raspunsul a fost: “Diferit. Mai diferit si mai mare decat iti poti imagina.”

Cu alte cuvinte, mi-a depasit sau contrazis toate asteptarile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *