Atractii in Barcelona – capitolul I

Barcelona este capitala Cataloniei, un oras-port superb, a carui dezvoltare a inceput in perioada Imperiului Roman. In urma Olimpiadei din 1992, orasul a devenit o importanta atractie turistica si a capatat o tenta moderna datorita lucrarilor care au avut loc in cinstea fericitului eveniment. Plaça de Catalunya este locul in care amestecul de vechi si nou este cel mai vizibil; in rest, Barcelona si-a pastrat aerul de “muzeu in aer liber” predominat de constructiile faimosului Antoni Gaudi si ale altor arhitecti contemporani lui.

Intr-o escapada de 5 zile iti va fi greu sa asimilezi maretia Barcelonei, dar ai timp suficient sa intelegi macar pe fuga despre ce este vorba.

Ca sa vezi esentialul, urmeaza acesti pasi simpli:

Ziua 1: Sagrada Familia
Incepe cu inceputul, ca sa poti sta linistit in restul zilelor: viziteaza Sagrada Familia.
A o vedea din exterior este suficient pentru a considera ca ti-ai implinit visul. Alege un punct mai indepartat si pregateste-te sa o admiri cateva minute bune (inspre o ora). Daca ai curaj si iti doresti mult de tot sa o vizitezi si in interior, aseaza-te la coada inainte de deschiderea caselor de bilete si a accesului (9:00 AM). Un bilet de intrare standard costa 15€ (fara acces la turnuri), iar un bilet cu acces rapid 18€. Preturile cresc in functie de  optiunile pe care vrei sa le adaugi (vizita in turnuri – cu lift/ fara lift/ ghid audio, etc).

Apoi o plimbare cat ziua de lunga in zona iti poate arata o parte din modul de viata al localnicilor.

Ziua 2 – Plaça de Catalunya (inainte si inapoi)
Punctul de referinta la care vei reveni din nou si din nou, chiar si de 5 ori intr-o zi. Pentru ca acesta este punctul central de unde incep sau unde se termina principalele bulevarde (La Rambla, Passeig de Gràcia) pe care le vei folosi pentru shopping sau pentru a admira cateva dintre cladirile celebre ale  lui Gaudi.


Daca ai o pasiune pentru arhitectura, vei dori sa studiezi cu atentie Casa Milà, La Pedrera si Casa Batlló. Dar vei ramane uimit de frumusetea lor si daca nu esti pasionat de arhitectura. 🙂
Daca timpul iti permite, poti sa le vizitezi si in interior; eu m-am multumit cu privitul de afara, din cauza cozilor si a preturilor care incep cu 16€. In plus, tentatiile sunt mari si la tot pasul, bugetul poate disparea destul de repede daca nu esti atent.
Toate aceste cladiri se afla de o parte si de alta a bulevardului Passeig de Gràcia, iar daca te abati putin, pe strada Carrer d’Aragó, vei mai descoperi o mostra de arhitectura … (fiecare o denumeste cum doreste): Antoni Tàpies Foundation.

Odata efectuata plimbarea care satisface pofta de frumos, ajungi in Plaça de Catalunya unde iei o binemeritata pauza. Te opresti aici pentru ca este cea mai populata Piata, un “nod” in care parca se intampla toata viata orasului. Daca te mai tin picioarele, continui ziua pe La Rambla, macar in fuga, ca sa iti faci o idee. In mod cert vei reveni intr-o alta zi, pentru ca iti dau un hint: La Rambla este plina plina plina de magazine, insa pe stradutele din spate se gasesc alte magazine, care contin acele reduceri pe care le cautam cu totii.

Dupa o astfel de zi, eu zic sa te odihnesti, ca si a doua zi iti va fi “greu”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *