Descoperiri intamplatoare pe Coasta Danemarcei

Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi place sa ma abat de la drum si sa descopar zone mai putin cunoscute. Pe langa asta, am o slabiciune pentru orasele de la malul marii, mai ales primavara sau toamna, cand sunt pustii si simti doar marea si tacerea aproape dramatica a unor constructii aparent parasite dar care ascund in ele o viata linistita, ascunsa de vazul lumii.

Farul Hirtshals
Pe drumul de intoarcere de la Skagen la Aalborg, am lasat un pic drumul sa ne conduca si am ajuns in Hirtshals, un alt oras pescaresc pustiu, pe strazile caruia vantul este singurul care se plimba linistit. Desi in oras gasesti magazine foarte faine si pub-uri in care cred ca poti sta linistit la masa si bauta pentru cateva zile… noi am tulit-o repede si am descoperit Farul Hirtshal, la cativa km.

Desi noi nu l-am vizitat si nu am admirat privelistea de sus, acesta este deschis turistilor in anumite perioade si adaposteste chiar expozitii si evenimente.
Continuandu-ne drumul, am facut o alta descoperire interesanta: Blokhus.

Blokhus este o statiune in care danezii isi petrec concediile vara, desi temperatura depaseste rareori 25° si apa Marii Nordului probabil este si mai rece. Noi am gasit plaja in forma ei salbatica si uracioasa. Cu un vant umed si puternic, valuri agitate si o intindere de 30 km de nisip pe care poti merge cu masina, cu ce viteza vrei tu, inaintand fara prea mare vizibilitate printr-o ceata laptoasa. Vara, aici sunt amplasate 47 de casute care pot fi inchiriate pentru petrecerea concediului. Bineinteles, daca nu vrei sa stai chiar pe plaja, te poti caza la hotelurile cochete din oras.

Dupa ce mi-am facut de cap cu un “wild rally” pe plaja, am petrecut ceva timp si in oras, pe strazile pustii, dar cu magazine in care gasesti deserturi delicioase si obiecte decorative tipic daneze. Adica simple, elegante si foarte scumpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *