Este Vilnius o calatorie a sufletului?

Practic, am avut la dispozitie o singura zi pentru a vizita orasul. Dar a fost suficienta pentru a traversa un lung sir de emotii si pentru a-mi forma mai multe pareri, pana am ajuns la concluzia finala.

Cu siguranta, daca as fi avut mai mult timp, as fi descoperit si mai multe locuri superbe si as fi inteles si mai bine cum se traieste in aceasta punte a timpului, in care prezentul pare a fi foarte lung; trecutul este inca mult mai prezent decat viitorul.

Daca esti presat de timp sau vrei doar sa vezi esentialul, ai aici o lista scurta:

Pregateste-te sa vizitezi foarte multe biserici. Acestea sunt giuvaierele orasului, care poarta cel mai vizibil amprentele unui trecut puternic incercat de presiunile religioase.

In functie de cat de inclinat esti catre aceasta latura, poti intra in toate pentru a spune o rugaciune, Dar daca esti un turist interesat strict de arhitectura, de exemplu, trebuie neaparat sa vezi Biserica Tuturor Sfintilor (reconstruita in 1749 – 1753 in stil baroc), Biserica Sfintei Ecaterina (o superba bijuterie arhitecturala cu influente baroce si Rococo), Biserica Sfantului Nicolae, cea mai veche biserica din Vilnius.

Imi este greu sa spun care biserica m-a impresionat cel mai mult: Sfanta Ana (foto sus), sau Catedrala Catolica? Din fericire, nici nu trebuie sa aleg, asa ca ti le recomand pe ambele, cu mentiunea ca iti vor ramane pe retina si in suflet, probabil pentru totdeauna (si nu sunt o enoriasa dusa prea des la biserica!)

Catedrala Catolica, cea mai importanta catedrala din Vilnius se afla in piateta cu acelasi nume. Rezerva mai mult timp pentru a zabovi pe indelete aici, pentru ca te vei afla intr-un punct foarte interesant: vei avea intr-o parte Centrul Vechi si in cealalta parte va incepe “lumea moderna”. Catedrala in sine este superba si daca prinzi cumva si o slujba, vei fi pur si simplu fermecat.

Ca sa iti dai seama la ce ma refer, asculta inregistrarea de mai jos si daca nu te trec fiorii… te astept sa faci o “reclamatie”! 🙂

Mai mult decat atat, in spatele Catedralei se afla un alt punct important: Dealul Gediminas, locul in care a luat nastere orasul si care a supravietuit nestingherit, invitandu-te parca sa nu uiti de unde ai plecat, indiferent de cat de maret esti astazi.

Daca tot vorbim de dealuri, tine cont ca te mai poti sui pe unul :). Chiar daca nu te ratacesti, cum am patit noi, ci vrei sa ajungi intentionat pe Dealul Bastionului, sa stii ca ai o idee buna. Este un foarte bun punct de belvedere, de unde poti vedea dealul pe care se afla monumentul celor 3 cruci (cred ca este suficient sa il vezi de la distanta), poti vizita Bastionul, unul dintre ultimele monumente originale ale orasului.

Ca alte obiective importante pentru oras si interesante pentru vizitatori, mai avem Poarta Zorilor (una dintre cele 9 porti originale si ultima ramasa inca in picioare) si Palatul Prezidential, ce aduce un pic cu palatele rusesti.

In timp ce ratacesti pe strazi in cautarea acestor atractii, incearca sa nimeresti cateva dintre strazile principale ale orasului: Strada Gediminas (aflata partial in Centrul Istoric, unde se afla principalele cladiri administrative si culturale, restul fiind dominata de magazinele moderne), Strada Vilniaus (o strada pietonala superba, marginita de cladiri din secolul 16) si Strada Pilies (o straduta destul de scurta, cu vanzatori ambulanti de suveniruri, care face legatura intre Primarie si Catedrala Catolica). Daca ai timp, Strada Stikliu te va impresiona prin simplitatea si cochetaria de astazi, desi candva a facut parte din cartierul evreiesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *