Le Vignoble du Ruisseau – o crama cocheta, langa Montreal

Cu ocazia unuia dintre targurile de vinuri la care am participat in Montreal am avut ocazia sa vizitam o crama din apropiere.

Ruisseau este o crama micuta, cocheta si foarte primitoare. M-a surprins emotia pe care a avut-o enologul cand a aflat ca in grupul nostru se afla si un enolog care produce vinuri in Romania… S-a simtit oarecum stanjenit si temator, intrucat avea o parere foarte buna despre vinurile romanesti si una destul de timida despre vinurile canadiene.
L-am incurajat cu totii sa ne prezinte vinurile sale si am fost, bineinteles, incantati.

Crama are la baza o afacere de familie – un cuplu de fosti contabili, cu o afacere de succes in constructii si cu o pasiune “surda” pentru vin. Fiica acestora a mostenit pasiunea si a facut pasul oficial catre enologie.
Se pare ca puterea atractiei a fost atat de mare, incat sotul fiicei, fost instalator, a devenit si el maestru pivnicer.
In acest mediu familial, crama are un loc similar celui mai iubit print din lume :).

Bineinteles, aceasta a fost opinia mea atunci cand am vazut grija pentru detalii, pentru modul de prezentare si delicatetea fiecarei incaperi.

Cladirea principala este ca o mica bijuterie si pentru a ajunge la ea trebuie sa strabati un podet de lemn care iti lasa senzatia ca pasesti din lumea reala intr-un taram de poveste. Gazdele ne-au oferit un tur complet al cramei si ne-au invitat sa poposim mai intai intr-o sala de vizionari, unde am aflat foarte multe despre sistemul anti-inghet pe care il dezvolta.

Acesta este singurul sistem patentat din lume, bazat pe ape geotermale. Inca de la inceput, proprietarii au ingopat in pamant tevile care transporta apa, impreuna cu alte cateva straturi de materiale termoizolante. Daca imi aduc bine aminte, acest strat protector se afla la o adancime de 40 – 50 cm si asigura permanent o temperatura de maxim -10 grade, astfel incat via este protejata de inghet si are asigurata o perioada mai lunga de vegetatie.

Desi are o suprafata de doar 7,5 ha, varietatea de soiuri este destul de larga: Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. Productia anuala este moderata si proprietarii au diversificat destul de mult produsele pe care le obtin si le pun la vanzare.

Printre ele, cele mai interesante mi s-au parut produsele din artar. Ca si in alte zone (cum ar fi orice padure de artar), in padurea din jurul cramei sunt montate instalatii de colectare a sevei. Aceasta este transformata ulterior in sirop sau vin.

Ca o concluzie, la aceasta crama m-am simtit ca Alice in Tara Minunilor. Incepand cu podetul idilic, continuand cu sala de degustare ce avea vedere la cocheta sala a butoaielor si terminand cu magazinul de suveniruri, totul pare a forma o poveste pe care o voi spune mereu cu mare drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *