Montrealul printre picaturi de vin

Montreal este cam la 7.275 km de Bucuresti, insa cand ma aflu acolo, ma simt ca acasa. Mai mult ca sigur se datoreaza si prietenilor care ne fac delegatiile mai frumoase, dar parca si atmosfera orasului iti transmite un sentiment de familiaritate.

Oamenii sunt in general prietenosi si deschisi, zambitori si relaxati. Sunt mari iubitori ai vinului si nu doar pentru a-l bea, ci pentru a-l cunoaste si a-l savura. Sunt foarte familiarizati cu romanii si Romania si au o deschidere destul de mare catre noi, cei care incercam sa le aducem in meniu un vin romanesc foarte apreciat.

Trecand peste frumusetea targurilor de vin, unde viermuaiala si galagiosenia vizitatorilor nu se compara cu nimic altceva, am apucat sa vad in fuga cateva obiective din oras. Mi-e clar insa ca nu l-as trece pe lista oraselor de vizitat, ci poate pe cea a oraselor in care as putea locui, daca ar fi neaparat nevoie… 🙂

Montrealul este un oras destul de divers din punct de vedere cultural, cred ca nu neaparat si etnic. Destul de viu si cu o infrastructura ce se dezvolta continuu, este un loc in care parca fiecare se simte in largul lui, in special comunitatea de gay, carora le-a fost dedicat un cartier bine situat.

Oricum, sunt cateva obiective de care te poti bucura chiar si in fuga:

Vieux Port – orice ai face, ajungi in zona Portului Vechi, o combinatie de Centru Vechi cu port, adica un cartier din care daca “scapi” din terase, biserici si muzee, ajungi sa admiri si promenada raului St. Laurence.
In anii 1.611 era folosit de catre negustorii de blanuri francezi. Incepand cu 1.976, activitatile comerciale au fost mutate in noul Port Montreal, iar Vechiul Port a fost renovat in anii 1.990 si transformat intr-o frumoasa zona recreationala pentru localnici si pentru turisti.
Printre atractiile cele mai faine se numara “Montreal Observation Wheel”, tiroliana si barurile de pe marginea raului.

Am apreciat foarte mult Basilica Notre Dame, o biserica romano-catolica a carei constructii a inceput in 1.672 si se poate spune ca s-a apropiat de forma pe care o are astazi abia pe la inceputul anilor 1.900. Este considerata cea mai “dramatica” din lume, fiind un simbol al stilului Neogotic si cel mai vizitat obiectiv din America de Nord. Are anumite particularitati si “piese de rezistenta”, cum ar fi orga. Pe mine m-a impresionat prin decorul interior deosebit de fin si de elegant si printr-o anumita stare pe care mi-a transmis-o, stare pe care din ce in ce mai putine biserici reusesc sa mi-o transmita.

In afara de cele mentionate, mai am de ajuns la renumitul (in special pentru noi) Stadion Olimpic, cel pe care se desfasurau Jocurile Olimpice in 1.976, cand Nadia Comaneci a luat medalia de aur si un 10 perfect.
Alte cladiri sau activitati interesante ar mai fi Oratoriumul St. Joseph, Gradina Botanica, Parcul Jean Drapeau, muzeele si Square Saint-Louis and Rue Denis din Cartierul Latin.

Despre Montreal mai pot sa spun ca are anumite reguli foarte interesante, printre care restrictiile legate de consumul de alcool mi se par cele mai stricte, asta si pentru ca ma afecteaza direct la capitolul profesional.
Altfel, nu ai voie sa consumi alcool in masina nici daca esti pasager, iar din parcuri trebuie sa dispara toata lumea la ora 22.00.

Vine politia in faimosul Mount Royal (situat pe varful unui deal, de unde se poate admira view-ul asupra Montrealului), da de 2 ori din girofar si gata, toata lumea se suie in masina si pleasca.
Raman doar ratonii si veveritele sa se bucure in liniste de habitatul lor natural.
In schimb, Mount Royal este un loc perfect pentru a admira orasul de sus si a face o plimbare in natura, mai ales la ceas de seara.

In alta ordine de idei, un alt Mont cu care am ramas datoare, este Mont Tremblant! Situat la cativa km de Montreal este un parc de tiroliene pe care doar vremea rea m-a tinut sa nu merg sa le incerc.

Imi place in schimb sa fac shopping la Montreal. Mai ales in orasul subteran, care este cam cat un cartier din Bucuresti, in care Mallurile sunt situate pe 2-3 niveluri subteran.

Poti pleca din hotel sau din statia de tren/metrou/ si alte mijloace de transport in comun care au statii in subteran si te poti plimba ore intregi fara a iesi la suprafata. Orasul a fost construit astfel pentru a economisi bineinteles spatiu, dar si pentru a proteja populatia de temperaturile extreme de -40 de grade care se instalau iarna. Spun ca se instalau, pentru ca acum canadienii se bucura (si nu prea…) de incalzirea globala care a redus temperaturile de iarna la aproximativ -20, -30 de grade.

Am calatorit in Montreal in special in octombrie – noiembrie si in aprilie, asa ca nu am prin vreme foarte buna, in principiu a fost foarte frig si intunecat. In aprilie am prins cateva ore cu soare si orasul se vede altfel… parca iti mai vine inima la loc, fata de zilele ploioase, in care o tii din subteran in subteran ca si cartita si ti-e dor pur si simplu sa iei o gura de aer :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *