San Francisco – oras boem, dintotdeauna si pentru vecie hipiot. PEACE!

Probabil definitia culorilor este “San Francisco”. O paleta larga de stiluri, contraste, arhitecturi si mai ales, oameni!

Am ajuns in San Francisco intamplator, deplasandu-ma in interes de serviciu la un targ de vinuri. Evenimentul a avut loc la marginea orasului, ceea ce inseamna destul de departe de centru.

In drum spre centru m-am surprins gandind: “Ce scump este taxiul! 35 de dolari si va trebui sa ii platesc si la intoarcere!” Apoi, zambind… “Pe bune? As fi venit eu vreodata in San Francisco? De fapt, il vizitez cu 70$! Ce as putea sa vreau mai mult de atat?”

  • In stilul caracteristic, l-am explorat mergand, in singura zi pe care am avut-o la dispozitie. Am uitat de lista de obiective si m-am lasat purtata de strazi, pe unde au vrut ele. Am reusit totusi sa ajung in punctele esentiale.
  • The painted ladies: ai zice ca nu e ceva deosebit sa vezi 7 casute colorate, una langa alta. Insa, daca vei urca in varful dealului din fata lor (ceea ce eu nu am facut …) vei vedea si panorama orasului modern din spate. In afara de asta, povestea acestor casute victoriene este interesanta pentru ca a inceput in 1960, cand au fost renovate si zugravite in culori vesele, atipice acelei perioade.
  • Recomand, pe de o parte, folosirea taxiului sau a unei masini inchiriate. Pe de alta parte, a merge pe jos de la casutele pictate pana la Fisheman’s Wharf este o placere! Urci si cobori pe strazi pana te ia ameteala, mai reusesti cateodata sa mergi si pe aceeasi curba de nivel, ca sa ajungi si la Lombard Street, te intalnesti cu tramvaiul electric din care inca mai “cad” turisti si te bucuri de peisaj si de casele superbe.
  • Ajuns Golful Pescarilor, nu ai incotro decat sa te odihnesti. Toata lumea face asta, folosind peluzele superbe de langa marina si din fata faimoasei ciocolaterii Ghirardelli. Bineinteles, mai intai te afunzi in magazinele de suveniruri, din care trebuie sa iti aduci aminte sa si iesi, mananci o specialitate locala pe baza de peste…
  • Este o zona atat de frumos aglomerata si atat de vibranta, mai ales la ceas de seara, incat trebuie neaparat sa petreci acolo 2-3 ore!
  • De aici pana la Golden Gate Bridge nu mai ai asa mult de mers… Vorba aia, de 3 – 4 ore il tot vezi din diverse unghiuri si stii ca nu mai ai mult pana ajungi acolo. Cu toate astea, mergand pe faleza, mai faci cam o ora pana ajungi la unul dintre cele mai bune puncte de belvedere, Crissy Field. Pentru a-l traversa, poti fie sa inchiriezi o masina, fie o bicicleta, platesti taxa de pod si este simplu. Eu totusi m-am multumit sa stau pe plaja si sa admir apusul si oamenii care isi petreceau in liniste dupa-amiaza.
  • De retinut, totusi: in luna iulie, inclusiv in timpul zilei, temperaturile pot fi intre 12 si 19 grade. Nu te astepta sa faci baie sau macar sa poti sta cu geaca pe tine la soare… inarmeaza-te cu haine groase!