Vizitand aripa de Sud a Marelui Canion, vei descoperi o bijuterie subterana de mare finete, ascunsa in desert – Antelope Canyon.
Impartit in Upper Canyon (Tse’bighanilini – locul in care apa trece prin stanci) si Lower Canyon (Hasdestwazi – arcele spiralate de piatra), totalizeaza 607 m, are o adancime maxima de 37m si ca punct de reper se afla langa Page, Arizona.
Bine ai venit pe taramul indienilor Navajo! Yá’át’ééh!
Daca esti fotograf inrait, ai nevoie de un permis special si echipament profesionist ca sa iti faci programare in Upper Canyon. Acesta este cel renumit pentru fotografiile de stock cu raze de soare perfecte pe care ai impresia ca le poti atinge cu mana.
Este insa destul de riscant sa il alegi pe acesta, pentru ca totul depinde de perioada anului si ora la care vizitezi, astfel incat soarele sa fie pozitionat perfect pentru a crea acele raze. Cea mai buna perioada pentru fotografii este martie – octombrie.
In plus, trebuie sa faci rezervare cu cateva luni inainte ca sa prinzi loc atunci cand iti doresti. Este foarte aglomerat si ai putine sanse sa prinzi pozele perfecte, fara turisti.
De aceea, alege cu incredere Lower Canyon. Vei avea parte de o experienta diferita, in sensul in care acesta este mult mai ingust (atentie la claustrofobie) si este astfel mult mai intim. Si aici lumina joaca un rol important. Poti vedea in video-ul de mai jos cum in doar cateva minute culorile nisipului se schimba si creeaza un spectacol natural impresionant.
In plus, ghizii te vor ajuta sa descoperi figuri umane si alte simboluri indiene sapate de apa in peretii canionului.
Cateva reguli de vizitare:
– este interzis accesul cu selfie-sticks, go-pro si trepiede;
– nu ai voie sa faci poze cand te afli pe scari (sau celor care se afla pe scari :D);
– accesul cu rucsac sau orice alt fel de geanta este interzis;
– echipamentul trebuie sa fie corespunzator unui traseu lejer, care implica minim de efort fizic;
– ia la tine o sticla de apa pe care sa o poti tine in buzunar;
– ghidul indian iti va multumi daca la final ii dai 5 – 10$ pe furis;
– nu poti vizita canionul fara ghid si programare prealabila;
– nu poti schimba ora programata;
– a te pazi de serpi, paienjeni si scorpioni este responsabilitatea ta;
– fumatul este interzis :).
Important de stiut: Google da eroare la diferenta de fus orar. Din Las Vegas pana la Canion vei schimba de 2-3 ori fusul orar, fiind ba cu o ora inainte, ba cu una inapoi. Google iti va spune initial ca nu exista diferenta, insa Google Maps iti va spune ca exista. Astfel, s-ar putea sa conduci ca nebunul crezand ca trebuie de fapt sa ajungi cu o ora mai devreme decat ce aveai programat.
Insa poti sta linistit: NU exista diferenta de fus orar.
Monument Valley poate reprezenta un ocol cam mare din punct de vedere timp si buget, daca nu esti neaparat pasionat de desert.
Cu toate acestea, iti pot da cateva argumente care sa te convinga.
1. Vei adauga un Stat in plus, regiunea aflandu-se la granita dintre Arizona si Utah. Astfel, in acest circuit vei fi trecut prin 4 State ale Americii.
2. Vei regasi peisaje pe care le-ai vazut in filme. Inclusiv punctul in care Forrest Gump s-a oprit din maratonul sau si a spus filosofic: “I wanna go home”.
3. Ai sa pasesti intr-o alta zona in care vei vedea cu ochiul liber munca de 50 de milioane de ani a naturii.
3.5 Indienii Navajo te vor primi bucurosi, desi vor fi destul de reci si distanti. Bucuria le vine din pretul piperat al cazarii, pentru ca poti alege doar dintre doua hoteluri. Bineinteles, nu te tine nimeni sa nu te cazezi in camping-ul de corturi tipi, insa poate iti este frica de scorpioni si de frigul care se lasa noaptea :).