Grand Canyon – o calatorie de 6 milioane de ani

Greu de cuprins in cuvinte cei 4,931 km² de roca rosie, macinata de ape in doar cine-stie-cate milioane de ani (aceasta fiind doar suprafata inclusa in Parcul National). Vazand cu precizie straturile de erodare, nu te poti gandi decat la un singur lucru: cata minune incape in acest Grand Canyon, Arizona?

Am trecut prin Las Vegas mai mult ca sa am punct de pornire pentru a vizita Marele Canion. As vrea sa iti pot spune ca e lucru usor sa te documentezi despre punctele de acces si zonele de vizitare, insa adevarul este ca iti prinzi urechile la greu.

Daca poti sta 2 luni pentru a-l explora, fa-o fara sa stai pe ganduri!
Daca in schimb ai doar 2 zile la dispozitie, iti propun o varianta scurta:

1. Aripa de Vest a Marelui Canion
Principala atractie aici este Pasarela de sticla situata la 219m inaltime. Trebuie sa fie o experienta tare palpitanta, la fel cum trebuie sa fie si sa survolezi asupra Canionului cu elicopterul sau cu avionul.
Aveam de gand sa fac toate astea, asa ca am strabatut padurea de Joshua Trees si cand am ajuns la poarta de intrare si am vazut coada de turisti, am lasat-o balta.
Asa am salvat timp sa vad mai de aproape renumitul Hoover Dam (fratele un pic mai mare al Barajului Vidraru).
Aceasta parte a Canionului este usor accesibila din Las Vegas.

Pornind din Kingman inspre Peach Springs vei strabate o parte din Desertul Arizona si pe masura ce te apropii de Hualapai Lodge, punctul de acces in aripa de Vest a Canionului, vei strabate o mica padure de Joshua Trees.

2. Aripa de Sud a Marelui Canion
Aici vei gasi esenta Marelui Canion; pentru a repera pe harta, vei cauta orasul Tusayan si de acolo drumul va fi drept pana la intrarea in Parcul National Grand Canyon.

Cele mai spectaculoase puncte de belvedere din intregul areal sunt Mather Point si Yavapai Point.
Dintre acestea, Mather Point este cel de unde vei vedea acele peisaje care au consacrat vizual Canionul. Poti plati un tur clasic, care te va plimba cu autobuzul intre principalele obiective, sau poti parcurge traseul singur, cu masina, in ritmul tau.

Daca vei veni cu masina dinspre Monument Valley, vei avea ocazia inedita vezi si o parte din the Painted Desert si vei prinde de asemenea o “coada” a Canionului. Practic, il vei vedea “crescand cu ochii”.

Tot in Aripa de Sud vei descoperi o bijuterie subterana de mare finete, ascunsa in desert – Antelope Canyon.
Impartit in Upper Canyon (Tse’bighanilini – locul in care apa trece prin stanci) si Lower Canyon (Hasdestwazi – arcele spiralate de piatra), totalizeaza 607 m, are o adancime maxima de 37m si ca punct de reper se afla langa Page, Arizona.
Bine ai venit pe taramul indienilor Navajo! Yá’át’ééh!

Afla aici care este diferenta dintre cele doua. Eu iti recomand sa alegi cu incredere Lower Canyon, pentru a avea parte de o experienta diferita, in sensul in care acesta este mult mai ingust (atentie la claustrofobie) si este astfel mult mai intim.

Si aici lumina joaca un rol important. Poti vedea in video-ul de mai jos cum in doar cateva minute culorile nisipului se schimba si creeaza un spectacol natural impresionant.
In plus, ghizii te vor ajuta sa descoperi figuri umane si alte simboluri indiene sapate de apa in peretii canionului.

3. Aripa de Est a Marelui Canion
Horseshoe Bend face parte tot din arealul Marelui Canion, este binecunoscuta bucla verde-smarald sapata de Raul Colorado in stanca.
Iti tin pumnii sa nu ploua, pentru ca altfel vei avea un tablou monocolor cu mult maro.

Este o zona bine amenajata, in sensul in care are parcare incapatoare si toalete. Acestea se afla insa la o distanta de 15 minute de punctul de belvedere.
Ai grija sa te organizezi cu atentie si neaparat sa ai la tine apa si o palarie de soare. In iulie temperatura sare de 40 de grade, soarele arde la propriu si acea jumatate de ora + timpul petrecut pentru fotografii si admirarea peisajului se pot lasa cu insolatii severe!

Ne putem da seama ca din totalul de 6.734 km² pe care ii acopera Canionul, vom putea vedea numai anumite franturi din el. Eu le-am ales pe acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *