Yosemite Park – descopera secolele din Sequoia!

Yosemite Park este unul dintre cele mai ofertante si accesibile parcuri naturale din Muntii Sierra Nevada, California. Ai de ales intre Yellowstone Park, Zion Park, Bryce Canyon, Rocky Mountain si multe multe altele.
Ramane pe lista mea sa fac o vacanta petrecuta exclusiv in natura, in aceste peisaje de vis, insa pentru turul despre care vorbesc acum, era prea mult sa le includ si pe cele date ca exemplu.

Asadar m-am rezumat la o plimbare scurta, ce a avut ca obiectiv zona Mariposa Grove, unde sunt concentrati cativa dintre cei mai renumiti sequoia: The Bachelor and Three Graces, Grizzly Giant si California Tunnel Tree.

Majoritatea traseelor incep din punctul Mariposa Grove. Pentru eficacitate, il poti urma pe cel mai scurt (Grizzly Giant Loop Trail = 2 – 3 h).
Daca ai mai mult timp la dispozitie, te poti aventura pe Mariposa Grove Trail sau Guardians Loop Trail, ambele cu durata de 4 – 6h si nivel de dificultate mai ridicat. Asa zic ei; pentru noi, care am urcat macar o data in Bucegi, e “par la ceas”.

Iata cateva secrete ale “Gigantilor”:
– Au o scoarta care ajunge pana la 0.61m grosime, care este foarte bogata in taninuri si astfel ii protejeaza de foc, insecte si alte boli;
– Fiecare gigant produce pana la 400.000 de seminte/ an (cum ar fi sa le lasam pe toate sa se prinda si sa creasca?);
– Sequoia nu se opresc niciodata din crestere. Sunt printre cei mai rapizi copaci si isi extind volumul in permanenta pe toata durata vietii;
– Radacinile lor cresc la suprafata, nu in adancime si se intind pe lungimi de 36 – 60m fata de trunchi. Isi unesc radacinile cu alti copaci si astfel impart resursele, in loc sa se lupte individual pentru ele;
– Cel mai batran sequoia din lume este un tinerel de 3.200 – 3.266 de ani;
– Cel mai mare copac din lume este “Generalul Sherman” – 83.8m inaltime, 11m diametru, 1,487 m3 volum. Pare a face parte din lumea noastra din 700 BC – 300 BC. Deci noi facem parte din lumea lui, mai exact…

Peisajele sunt intr-adevar impunatoare, diferite de ce am vazut in Carpatii nostri sau in Alpi. Cel mai mult m-a incantat in schimb organizarea, curatenia si facilitatile de campare si de vizitare.

OK, platesti o taxa de acces destul de mare, insa:
– ai parcare asigurata, in care sigur gasesti loc;
– ai microbuze care te duc mai aproape de punctele de acces catre traseele pe care doresti sa le strabati;
– traseele usoare pot fi parcurse inclusiv in scaun cu rotile;
– potecile sunt amenajate impecabil si foarte bine semnalizate;
– ai toalete amenajate la intervale convenabile de timp;
– nu ai sa vezi urma de gunoi, oricat de mult l-ai cauta;
– totul este patrulat permanent de “rangeri” care iti ofera informatii despre parc si iti asigura siguranta;
– exista cabane in care te poti opri sa iei masa, sa cumperi suveniruri, etc;
– din cate am vazut, exista amenajate suficiente locuri de campare , in care ai de asemenea toate conditiile necesare;
– totul este perfect organizat, astfel incat sa intelegi de ce platesti taxa pe care o platesti; acesta fiind un lucru pe care trebuie sa il intelegem si noi. Am plati cu placere taxe ca sa avem conditii cand mergem pe munte, daca am vedea apoi la ce au fost folosite.

Ar mai fi foarte multe de spus despre acest parc, am vazut prea putin din el. Ramane si el pe lista de dorinte, sau poate ar fi mai bine o vacanta doar in natura, dedicata exclusiv parcurilor din aceasta zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *