Din experienta mea, in Canada am vizitat de fapt doua tari. Una este reprezentata de Canada francofona, in special Montreal (Quebec), iar cealalta este Canada in stil american, insemnand regiunea Ontario.
Mult spus regiunea Ontario, pentru ca nu ma pot lauda ca am vazut-o pe toata. Am vizitat insa trei obiective care mi-au ramas dragi: Muzeul Satului Upper Canada Village, Long Sault Parkway si, pentru cateva ore, intre doua avioane si o negociere, Toronto.
Muzeul Satului “Upper Canada Village” este mai degraba considerat parc, situat in Morrisburg, Ontario. Muzeul a luat nastere intre 1958 – 1961, pentru a conserva casele din zona in care urma sa fie construit proiectul St. Lawrence Seaway. Pentru a costrui acest canal Americano-Canadian, care face legatura intre Oceanul Atlantic si Marile Lacuri si ajunge pana in Minnesota, a fost necesara inundarea a 10 comunitati. Acestea au devenit cunoscute ca si “Satele pierdute”, insa prin grija canadienilor pentru patrimoniul lor cultural (nu ca altii, care il irosesc si il desconsidera), au salvat constructiile, amplasandu-le in diverse parcuri din zona.
Satul Upper Canada pastreaza si reconstituie atmosfera unui sat tipic englez-canadian din 1866. In cadrul acestui sat sunt prezentate peste 40 de cladiri istorice, inclusiv mai multe fabrici, (gater, moara si fierarie) cladiri comerciale (brutarie, bar) cat si cladiri precum casa doctorului, scoala sau biserica. Toate sunt aproape la propriu locuite de personalul parcului, care este imbracat dupa moda din acea perioada. Produsele realizate in cadrul parcului sunt puse la vanzare in cadrul magazinului de la iesire aducand astfel un plus de autosustenabilitate.
Vizitand acest sat, faci de fapt un pas in timp si traiesti efectiv in acele vremuri.
Long Sault Parkway face parte din acelasi proiect St. Lawrence Seaway si reprezinta o sosea cu lungime de 10 km ce uneste 11 insulite. Pare comun, banal si plictisitor, vorba lui Tamango.
Ei bine, este de fapt o zona absolut fabuloasa, mai ales toamna, cand poti vedea renumitele culori intense tipice Canadei.
Cele 11 insulite sunt punctele cele mai inalte ale “Satelor disparute” si de aceea nu au fost inundate in timpul constructiei proiectului. Peisajele pe care le vei vedea au un anume romantism, zona fiind destul de retrasa, desi vara cred ca este foarte populara.
Situat in apropiere de Montreal si de Ottawa, este o destinatie de weekend potrivita pentru plaja, kayac, pescuit sau pentru camping cu familia.
Ar mai fi un detaliu interesant … se afla la granita cu Statele Unite. Asemanator Dunarii noastre, de unde poti vedea pe malul celalalt Serbia sau Bulgaria, la fel si aici poti vedea SUA, in dreptul Statului New York.
Toronto este a treia mea vizita in regiunea Ontario. Trebuie sa spun ca aici vinurile noastre au mai mult succes decat in Quebec :). A fost mult mai usor sa patrundem in LCBO si pana acum am avut la vanzare 3 vinuri si cu siguranta urmeaza si altele.
Asadar, nu pot povesti prea multe despre Capitala provinciei Ontario.
Sper insa ca voi avea ocazia sa revin si am sa pot sa accesez si partea mai veche a orasului. Intre cele doua avioane si negocierea pe care am purtat-o, am strabatut cu taxiul o zona moderna a orasului.
Totul pare nou si abia scos din cutie. Aduce un pic a perfectiunea japoneza, dar este o perfectiune mai prietenoasa si placuta ochiului.
Mie de fapt mi-a placut ca am zburat cu un avion mic, cu elice si a iesit o poza faina in timpul aterizarii.
Asa ca, daca e ceva, ia-ti loc la geam, pe partea dreapta a avionului :).