Desi initial alesesem cazare in Sarandë, am schimbat cu Ksamil deindata ce am vazut cateva peisaje din acest satuc. Mai precis, peisajele si plajele mi-au mers direct la suflet, fara drept de apel.
Imagineaza-ti un golf in fata caruia se afla 4 insulite nelocuite, ca niste carapace de broaste testoase care ies din mare. Plajele golfului sunt cu nisip fin si alb si cu intrare lina in apa deosebit de cristalina. Per total, imagineaza-ti niste nuante fascinante de turquoise “Caraile style”, cu palcuri de verde, care isi schimba constant culoarea de la rasarit pana la apus.
Am ales o camera cu o astfel de vedere si mi-a ramas in minte pentru totdeauna.
Apropo de camera si conditiile de cazare…
Ksamil, ca si Sarandë, este marcat de perioada de dezvoltare prin care trece Albania. Casele vechi si derapanate se invecineaza cu vile majestuase si hoteluri noi. Totul este un amalgam care te baga un pic in ceata, insa per total nu este foarte deranjant, pentru ca nu exista mizerie.
Exista doar un vechi care asteapta sa fie revigorat si pare ca nu mai are mult de asteptat.
Chiar daca am stat intr-un bloculet asemanator cu ce era in Ferentari odata, camera a fost moderna si proaspat renovata. Am beneficiat de servicii de curatenie in fiecare zi, iar vederea a fost de vis.
Evident, hotelurile de 4* si 5* sunt ce trebuie, arata cum se cuvine cel putin la exterior, deci exista cate ceva pentru fiecare gust si buzunar.
Ca exemplu, sejurul a costat 1.000 de lei/ 6 nopti/ 2 persoane, fara mic dejun.
Iar daca vorbim despre conditiile de mancare…
Mno, aici devine problematic. Trebuie sa te duci pregatit cu 2-3 kg in minus, daca nu vrei sa-ti strici placerea. La capitolul ospitalitate totul este atat de simplu si lejer … chelnerii sunt foarte prietenosi, serviciile de servire sunt rapide, iar mancarea este delicioasa si in portii uriase.
Ca idee, eu am facut cura de fructe de mare (care nu-mi plac decat daca sunt gatite intr-un anumit fel). Mereu au fost proaspete si delicioase si incluzand 1 bere, m-am incadrat in 15 euro. Merita mentionat ca daca mancam de doua ori pe zi, aveam nevoie de ajutor ca sa termin portia. Asa ca am ajuns repede la concluzia ca 1 masa pe zi e suficient.
Pentru micul dejun luam clatite (este plin de clatitarii), sau luam de seara un fel de mancare tipic albanez, care seamana cu un sandwich. Printre felurile traditionale de mancare se numara ardeii umpluti si am observat ca se mananca foarte multa capra. Eu nu m-am incumetat, ca prea le vazusem pe sosea si mi-era mila de ele.
Am frecventat numai restaurantul Family, pentru ca mi-a placut in mod deosebit si il recomand cu pofta.
Altfel… sunt convinsa ca oriunde te asezi, mananci mult si bine!
Asadar Ksamil este un fel de Vama Veche fara galagie si party. Este o inghesuiala de cladiri si de oameni, intr-un satuc pe care il strabati in 20 de minute de mers pe jos.
Centrul este plin de colace cu flamingo si tarabe la care gasesti tot felul de prostioare la nivelul celor care se gaseau si la noi prin anii ’90.
E plin de restaurante, nu cred ca am vazut ceva sa fie numai bar. Nu am cautat, dar am impresia ca in zona plajei Bora-Bora si in zona hotelurilor ar fi ceva cluburi si locuri pentru petreceri nocturne.
Ksamil se afla la jumatate de ora de Sarandë iar pe aceasta portiune de drum gasesti plaja Monastery Bay (pana la care ai de coborat o panta cam abrupta) si Mussel House (unul dintre cele mai recomandate restaurante, din cate am vazut).
Tot pe aceasta portiune se afla un punct de belvedere care este luat cu asalt la ceas de seara de romanticii care vor sa admire un apus perfect.
Monastery Bay este o plaja mai salbatica si cu bolovani, insa curata si cu sezlonguri la 1.000 leke/ 2 bucati/ zi. Adica un pic sub 10 euro, ca peste tot.
Mussel House este un fel de Dalboka si avand in minte aceasta comparatie, parca nu mi-a placut in mod deosebit. Dar merita incercata, nu zic ca nu.
Daca treci de Ksamil si mai mergi cu masina cam 15 minute, ajungi in Butrint. Un alt obiectiv recomandat, pe care insa nu l-am vizitat pentru ca era foarte cald. Din cate inteleg, cei care au fost acolo il considera interesant – un sit arheologic incarcat de istorie.
Chiar daca mergi numai pana la poarta lui, te vei bucura de un peisaj aparte (un fel de delta), poti vedea de afara un vechi castel venetian si daca ai o mare curiozitate, poti lua o excursie cu barca pana la Ali Pasha Castle.
Despre plaje, ma abtin
Sunt organizate in functie de propietar, asa ca unele sunt mai micute, altele mai mari, toate amenajate corect si toate mi s-au parut la fel de frumoase. Din lipsa de timp nu am stat pe una anume, am facut doar plimbari pe jumatatea din partea dreapta a golfului (cea din dreptul insulitelor, la care poti ajunge innot) si am observat ca erau foarte aglomerate.
Din acest motiv sezlongurile se rezerva cu o zi inainte.
Ca peisaj uman si de distractie, golfuletul e plin de tot felul de barcute hidraulice, kayace, scootere si barci de inchiriat.
Poti spera sa obtii poze la fel de faine ca cele de pe Google, dar probabil asta se intampla la capete de sezon. Minunatul ponton care se vede in cea mai consacrata poza se gaseste pe plaja Bora-Bora si daca ai norocul sa nu stea pe ea doi lebaduti barbosi si burtosi, care nu mai pleaca, seamana cu ce ai vazut in poze.
Am observat ca spectacolul apusului fascineaza pe toata lumea si este intr-adevar un spectacol pentru care merita sa iti rezervi timp seara de seara, fie ca il vezi de la punctul de belvedere, de pe plaja, sau din balconul camerei.
Eu mi-am dorit mereu sa vad un apus comparabil cu rasaritul din Vama Veche, insa nu ma asteptam sa ma cuprinda sentimentul de regret ca s-a mai dus o zi.
Asta a fost o revelatie pe care inca incerc sa mi-o explic si sa o accept…