Mix de vara cu capre si yachturi: Sarandë, Albania

Am o vaga impresie ca litoralul Albaniei este foarte pe gustul meu, insa trebuie programata o alta vacanta ca sa ma pot convinge. Pentru prima experienta am ales pe fuga cele mai apreciate doua statiuni din Sudul Albaniei, respectiv Saranda (Sarandë) si Ksamil, insa am ramas cu ideea ca sunt mult mai multe locuri interesante in aceasta zona.

Sarandë (sau Saranda, cum ii zic localnicii) este o statiune-oras, lipita ca magnetul de frigider de un versant ce porneste fix din mare.
De aceea toate strazile sunt foarte abrupte si aglomerate.
Plajele sunt fain amenajate, insa bolovanoase la intrarea in apa.
Promenada in schimb este OK pentru shopping, terase si plimbare la ceas de seara. Marfa e de toate felurile – de la import China la obiecte artizanale realizate din lemn de maslin si portrete realizate pe loc de catre artisti talentati.

De aici se poate lua ferry-boat-ul care te duce in Corfu (Grecia). Il poti lua pe cel care face 1 ora jumatate pe sens, sau pe cel rapid, care face numai jumatate de ora. Totul depinde de conditiile de calatorie din momentul vacantei tale – preturile sunt aceleasi si la agentie si online, deci e mai bine sa nu faci rezervari dinainte.
Tot in Sarandë se afla si scolile de scufundari, care reprezinta o idee bunicica pentru a adauga un pic de adrenalina vacantei.

Cel mai popular punct de atractie (dupa parerea mea, obligatoriu de vizitat) este Castelul Lëkurësi, construit in 1537 de Suleiman Magnificul.
Asa cum el a folosit acest punct de observatie pentru a-si duce bataliile, asa il poti folosi si tu pentru a admira portul Saranda, insula Corfu si insulitele dinspre Butrint. In plus, poti lua masa la restaurantul care functioneaza acum in castel si poti admira un apus superb.
Cu siguranta te vei simti Magnific!

Inainte de a te aventura inspre castel, gandeste-te bine cat de mult tii la masina ta si cat de bine o tine ambreiajul. Drumul este in serpentine si foarte abrupt, in timp ce este, evident, si foarte ingust.
Cum albanezii nu sunt de aceeasi parere, este o oarecare aventura sa urci pana la castel, insa cu rabdare si skilluri suficiente, poti urca pana la castel.

In relativa apropiere (cam la 30 de minute pe drumul inspre Grecia, adica urcand pe munte) se afla o alta atractie intens promovata: Blue Eye.
Ai crede initial ca nu e mare lucru, poate chiar ca nu merita sa bati drumul pana acolo.
Este insa o surpriza foarte placuta si intra direct in topul celor mai faine locuri din zona.

Blue Eye este de fapt un punct destul de exact si de albastru si de in forma de ochi 🙂 in care un izvor iese la suprafata si formeaza mai intai o superba salba de “lacuri” cu apa extrem de limpede si rece si abia apoi se transforma in rau. Este vorba de fapt despre izvorul raului Bistricë care are o lungime de doar 25 de km pana se varsa in Marea Ionica si care nu are nicio legatura cu Bistrita noastra. Desi ne-am dori ca si a noastra sa fie la fel de clara si limpede (asa cum sugereaza numele).

Blue Eye este situat in drumul spre granita cu Grecia, cea de la Kakavia.
Pe acel drum despre care va spuneam ca este un carousel interesant, presarat cu serpentine si capre :).

Ca o concluzie, Sarandë este statiunea pe care o alegi daca doresti o vacanta stil Mamaia si iti place la inghesuiala. Sunt multe chestii faine de vazut si de facut in zona. Din pacate, eu nu am avut destul timp sa le descopar si din fericire, am ales sa stau in Ksamil, care mi s-a parut o alegere mult mai potrivita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *